symposium: “Is verslaving een ziekte”? (AMC 2015)

Twee maanden geleden is een symposium georganiseerd over de vraag: “Is verslaving een ziekte”?

U kunt de opname terugkijken via Youtube:

Systeem 2 is het niveau van ons brein waarop wij denken, systeem 1 is het dierlijk brein dat daar min-of-meer ‘onder’ ligt… maar wat het dus ook in zich heeft om de berijder uit het zadel te gooien

Het symposium had inderdaad ook wel praktische consequenties en inderdaad is ook mijn opmerking over het inzetten van emoties (de kern van mijn aanpak sinds 1996) op 1:34:14 nog altijd ‘cutting edge’. Ik hoop dan ook van harte dat “systeem 2” daarmee adequater ingezet kan worden om “systeem 1” in de hand te houden… door genuanceerder naar systeem 1 te kijken en het wat mij betreft onder te verdelen in “systeem 1a” (archicortex) en “systeem 1b” (paleocortex)…

Ook is naar aanleiding van dit symposium een mooi artikel verschenen in het februari nummer van GGZ Totaal, terug te lezen via de volgende link (blz 4-7):

Als u meer wilt weten over het onderzoek dat wordt uitgevoerd op het AMC (of als u deel wilt nemen aan dit onderzoek, kijk dan op www.verslaving-onderzoek.nl* voor hersenonderzoek naar verslaving en op http://www.trace-onderzoek.nl voor familieonderzoek naar verslaving door het AMC, afdeling psychiatrie.

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Tagged with: , , , ,
Geplaatst in interessant, nieuws

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: