Ideeën over verslaving versus afhankelijkheid (biologie vs. psychologie)

Je ziet dat er eigenlijk een heel slechte definitie is van verslaving. Sterker nog: er zijn er “tig” en dat maakt het zo ingewikkeld om er over te praten en al helemaal om er over te pratenin een behandeling.
Om iets van duidelijkheid te scheppen doe ik een voorstel waarin ik een verschil probeer te maken tussen enerzijds “verslaving” als een meer biologisch/neurologisch gegeven en anderzijds “afhankelijkheid” als een meer psychologisch gegeven, een emotionele copingstrategie. Het kan helpen om er helderder met jouw klanten over te spreken, het kan hen helpen om zichzelf beter te begrijpen.

Ik heb geprobeerd daarvan een overzichtelijk verhaalte maken dat heb ik vorm gegeven in een Prezi waarin jij vrijelijk heen-en-weer kunt klikken.

Dat is natuurlijk aan de ene kant prettig omdat je zelf kunt klikken maar aan de andere kant is dat natuurlijk wat lastig omdat je niet “aan de hand” door het toch uitgebreide model wordt meegenomen. Daarom heb ik enerzijds een pad aangemaakt dat je door het verhaal meeneemt (de pijltjes bij de prezi) een ook een youtube gemaakt om je daarbij te helpen.

Zie youtube:

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Tagged with: , , , , , , ,
Geplaatst in afhankelijkheid, integrative addiction service, uitleg, verslaving

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: