Aandacht voor de emotionele afhankelijkheid NAAST biologische verslaving

Wanneer we afhankelijkheid definiëren als de emotionele redenen om te gebruiken, dan is het handig om te kijken wat er dan precies op dat niveau gebeurt waardoor de afhankelijkheid ontstaat.
Over het algemeen genomen kunnen we stellen dat er twee richtingen zijn in de afhankelijkheid

  • Allereerst zal het gebruik in de loop der tijd een truc worden om bepaalde gevoelens niet te hoeven voelen. Gevoelens verdoven of gevoelens overschreeuwen is vaak de eerste groep van emotionele ‘trucs’ die door de klant herkend wordt.
  • Daarnaast wordt gebruik ook vaak een ‘methode’ om bepaalde dingen wel te beleven. Dat kan verschillen van -relatief onschuldig nog- “dan kan ik tenminste even rustig zitten na mijn werk” tot -ingewikkelder- “anders durf ik nooit eens iets spannends mee te maken” of -meer instrumenteel- “anders weet ik niet hoe ik contact moet maken”.


Gevolgen voor ontwenning

Dit ‘gebrek’ aan emotionele vaardigheden kom je natuurlijk in de loop van een ontwenningsperiode eens zo sterk tegen. Niet alleen komen dus aan het begin door het relatieve ‘tekort’ door de plotselinge abstinentie de weg-gebruikte emoties ongeremder naar boven, er zijn ook nog geen bruikbare manieren gevonden om op een handige manier expressie te geven, gedrag te koppelen, aan deze emotie die altijd werden weggewerkt. Vandaar dat ik dit deel van de risico-gevoelens, de gevoelens die met gebruik gekoppeld zijn vaak aanduid met met “de taboe-emoties”. Juist omdat het de gevoelens waren die iemand niet wilde voelen was er een -onder de trek liggende- behoefte aan het middel om het te verhullen, te verdoven, naar de achtergrond te drukken.
Op de langere termijn zie je vaak juist terugval ontstaan in gebruik omdat er een gemis is aan het tegenovergestelde, de “favo”-gevoelens, de gevoelens die favoriet zijn om mee te maken maar waarvoor nog geen nuchtere strategieën voor waren ontwikkeld.

In het coachingstraject zal dan ook echt aandacht mogen zijn voor de “taboe”-emoties waar iemand nog op nuchtere wijze mee om moet leren gaan, evenals het omgaan met de “favo”-behoeftes waar iemand nog vormen voor mag oefenen om het zonder extra steuntje toch te kunnen bereiken. Veelvoorkomend in de eerste categorie zijn rouwverwerking issues en gemis in de opvoeding, veel voorkomend in de tweede zijn oefening in rust en/of oefenen in communicatiestrategieën om te bewerkstelligen dat andere mensen ruimte gaan geven voor bestaande behoeften.


Meer weten? neem even contact op*

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Tagged with: , , , , , , , , , ,
Geplaatst in afhankelijkheid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: