Over methadon

stopdeverslaving-methadonMethadon (Symoron) is een synthetisch opiaat. Als gevolg van deze lange halfwaardetijd is methadon zeer geschikt om als vervangingsmiddel voor heroïne te dienen: in plaats van 4 à 6 maal per dag een dosis heroïne te hebben, kan de verslaafde gemakkelijk toe met een eenmaal daags toe te dienen dosis methadon. Een ander voordeel van methadon is, dat deze stof wel werkt indien het oraal ingenomen (gedronken): de verslaafde hoeft dus geen injecties meer te nemen in de aderen. Het belangrijkste voordeel van methadon voor de verslaafden is misschien wel, dat deze stof door behandelingsinstituten gratis wordt verstrekt, terwijl heroïne extreem duur is.

Veel mensen blijven heroïne bijgebruiken voor de kick en gebruiken de methadon slechts om aan hun basisbehoefte aan opiaten tegemoet te komen, om niet ziek te worden. Bij een aantal methadongebruikers gaat het scoren, soms zelfs de criminaliteit of het prostitueren dan ook gewoon door ondanks methadonverstrekking. Voor een heel aantal mensen is methadon een mogelijkheid om niet bang te hoeven zijn voor de afkick en een positieve invulling van hun leven elders te zoeken en niet in dope.

Methadon veroorzaakt geen beschadiging van weefsels of organen van het lichaam. Er zijn echter wel allerlei bijwerkingen, zoals een hardnekkige obstipatie, sterk zweten en jeuk (het laatste bij een te hoge dosis).

Op psychisch gebied geeft methadon een sterk gevoel van welbehagen (euforie) en een zekere vervlakking van het gevoelsleven. Bij beëindiging van een methadonkuur ziet men dan ook in de regel een in versterkte mate terugkeren van allerlei gevoelens en emoties, hetgeen kan blijken uit prikkelbaarheid, ongemotiveerde woede, overdreven emotionaliteit, huilbuien. De ex-gebruikers geven meestal aan dat allerlei zaken veel feller op hen afkomen. De geuren van een mooie lentedag kunnen een haast onverdraaglijke intensiteit krijgen, het gras is groener en de hemel blauwer dan normaal.

Misvattingen

Over methadon bestaan bij het grote publiek vele misvattingen.

Men verwacht dat het makkelijk moet zijn om van methadon af te kicken “want het is toch een medicijn?”

Afkicken van methadon is allerminst “makkelijk”, vaak zelfs veel moeilijker, omdat het veel langer duurt dan afkicken van morfine of heroïne (dit heeft onder andere te maken met de veel langere halfwaardetijd). Het aantal methadonverslaafden is met name in steden waar huisartsen nog makkelijk methadon op recept voorschrijven soms even groot of groter dan het aantal heroïneverslaafden. Omdat methadon de onthoudingsverschijnselen van een verslaving aan opiaten wegneemt bestaat er dan ook een levendige zwarte handel in methadontabletten. En als je die handel kent door je drug verleden dan is het natuurlijk aantrekkelijker om methadon “bij te kopen” en omdat bij dezelfde dealer ook andere middelen te krijgen zijn ontstaan makkelijker terugval , ook in het gebruik van opiaten zelf.

Een andere misvatting over methadon is dat deze stof gevaarlijk zou zijn omdat het een medicijn is. Ook dit is niet juist; bij te hoge dosis is methadon zeker zo gevaarlijk.

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Tagged with: , , , ,
Geplaatst in downers, gezondheid, medicatie, opleiding

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: