Lezer reactie Ayahuasca

stopdeverslaving-ayahuasca-bereidenQuestion: (Een reactie van een lezer op het stukje over ayahuasca) Hallo Hans, Ik ben surfend je pagina over drugs tegengekomen, mijn complimenten voor je uitgebreide informatie. Ik zou je echter graag mijn visie willen voorleggen op de ayahuasca, de “drug” die gebruikt wordt in de Santo Daime religie. Zoals je ziet zet ik drug tussen haakjes, omdat ayahuasca m.i. geen drug is. Een kenmerk van een drug is volgens mij ten eerste de verslavingsfactor (die méér -harddrugs- dan wel minder -bv. cannabis- sterk kan zijn.

Antwoord:
Een drug is niet gekenmerkt door verslaving, een drug heeft als kenmerk dat het een (chemische) stof is (eventueel in een natuurlijk product) die een psychisch effect heeft, c.q. dat het het denken, het gevoelsleven en/of de waarneming verandert: en kan naar werking onder verdeeld worden in uppers, downers of trippers.

Ten tweede heeft drugsgebruik (ik spreek nu uit eigen ervaring) een bewustzijnsvernauwend effect, vandaar dat drugs meestal gebruikt worden door mensen die ergens van weg willen vluchten (meestal je rot voelen) dan wel een bepaalde ervaring/emotie willen versterken (bv partydrugs/sexdrugs)

Toen ik voor het eerst van ayahuasca en de Santo Daime religie hoorde was mijn reactie ook “een sekte die drugs gebruikt”. Het gebruik van entheogene stoffen*)note bij religieuze bijeenkomsten en/of healing is nu in de westerse wereld nu eenmaal niet usance. Nadat ik echter kennis heb gemaakt met zowel Santo Daime als ayahuasca wil ik daar graag het volgende over kwijt: Het effect dat ayahuasca heeft is niet bewustzijnsvernauwend maar bewustzijnsverruimend daarom kan het geen drug zijn.

Antwoord:
Bewustzijnsverruiming is zeker niet alleen door ayahuasca-gebruikers beschreven. Bijvoorbeeld in het lab gemakte drugs als LSD, DMT of ‘natuurlijker’ middelen als vannabis, paddo’s en mescaline worden ook als bewustzijnsverruimers ervaren door de gebruikers ervan.

Ik bedoel hiermee dat ayahuasca je een spiegel voorhoudt van wat je werkelijk bent en je laat zien waar je bent geblokkeerd in je ontwikkeling (dit is voor iedereen anders). De ayahuasca heeft echter ook een helend effect omdat  energieblokkade’s ook worden getransformeerd. Dit werkt uiteraard ook voor iedereen anders.

Antwoord:
Bewustzijnsverruiming is ook in de Westerse psychotherapie gebruikt om tot inzicht te komen. LSD is daar bijvoorbeeld zeer bekend mee geworden, en ook MDMA (XTC) heeft goede resultaten laten zien bij PTSS voordat het als te onvoorspelbaar en vooral als “illegaal” werd ingeschat waardoor het niet meer voor therapie te gebruiken was.

Zoals je terecht op je website aangeeft kan het gebruik van ayahuasca diarree en misselijkheid teweegbrengen. Wat dit eigenlijk betekent is dat oude blokkade’s aan de oppervlakte worden gebracht en geheeld, en moet dus niet gezien worden als een “bijwerking” van de stof.

Antwoord:

Omdat de werking van de drug niet draait om de misselijkheid en diarree. De hoofdwerking ligt toch immers op het vlak van de manier waarop je jezelf en de wereld waarneemt (ik denk dat er maar weinig mensen zijn die ayahuasca nemen om misselijk te worden). Dus als deze effecten wèl optreden terwijl zij niet bedoeld zijn als de ‘primaire werking’ dan zijn deze klachten zo genaamde ‘bij-werkingen’.

Gezien de sterke werking van ayahuasca is het inderdaad af te raden dit alleen en/of zonder goede begeleiding te gebruiken.

Antwoord:
Zoals eigenlijk alle geestverruimende middelen.

Binnen de Santo Daime religie wordt ayahuasca binnen een spirituele context gebruikt. Er worden religieuze liederen gezongen (Santo Daime bevat elementen uit zowel natuurgodsdiensten als het katholicisme) en er wordt gedanst. Hierdoor wordt de sterke werking van de ayahuasca als het ware “geleid” in een positieve richting. Ik (EvA) vind het moeilijk om deze ervaring in gewone woorden om te zetten, omdat deze zoveel verschilt van ons “normale” dagbewustzijn, mijn ervaring is echter zeer positief, en voorzover ik weet heeft niemand ooit bijverschijnselen of een verslaving aan het gebruik van ayahuasca overgehouden.

Antwoord:
Het is mij inderdaad bekend dat de Santo Daime rituelen (inclusief ayahuasca) door mensen met verslavingen ervaren kunnen worden als een belangrijke hulp om hun verslaving te overwinnen.

Aan de andere kant wordt niet voor niets gesteld: “Niet geschikt voor mensen met geestelijke of lichamelijke problemen of gedurende de zwangerschap. Angstaanvallen en psychoses kunnen het gevolg zijn.” dus voorzichtigheid blijft wel geboden!

Mogelijk zullen verslavingen die eerder voortkomen vanuit een spirituele leegte of vanuit een moeite om bepaalde ervaringen te integreren meer ‘geïndiceerd’ zijn dan verslavingen die bijvoorbeeld stoelen op angstproblemen.

Zoals je misschien weet is er in 1999 in Amsterdam bij een dienst een inval gedaan, waarbij de ayahuasca in beslag is genomen. Later is echter gebleken dat de stof geen verslavende elementen bevat en is inmiddels van de opiumlijst afgehaald. (hetzelfde is overigens in Brazilie en de VS gebeurd (zie website: www.santodaime.org) Santo Daime is m.i. ook geen sekte, aangezien het kenmerk van een sekte m.i. is dat er een, meestal dominante leider de scepter zwaait en tevens het gesloten karakter van de groep. (buitenstaanders worden binnen een sekte als “gevaarlijk” beschouwd, omdat ze het harmonieuze karakter zouden kunnen doorbreken)

Antwoord:
Dit is werkelijk niet altijd het geval. Het risico van een geloof om een verslaving te doorbreken ligt juist in het absolute van een “geloof”. Daarbij gaat het nog niet eens over “gevaarlijk” maar mensen die nog niet zijn bekeerd zijn natuurlijk “nog niet verlicht” of zijn “nog beperkt door hun weerstanden (of ontwikelingsniveau)”… Daarmee krijgen ze gevoelsmatig een niveauverschil. De bekeerde gelovigen ervaren zich misschien niet als méér waard… maar “we weten het allemaal wèl beter dan ‘die anderen’.” Dat is soms in mijn ogen jammer omdat het bij verslaving juist zo wezenlijk is om je eigen weg te leren volgen en je eigen maat te leren houden.

De oefenavonden van de Santo Daime kerk zijn voor iedereen toegankelijk, er wordt voordat de dienst begint uitgelegd wat er gedaan gaat worden en je kunt dus altijd weggaan als je dat wilt. Voor het bijwonen van een dienst wordt een bijdrage in de kosten van fl 60,- gevraagd, m.i. niet zo’n astronomisch bedrag dat dit voor veel mensen een bezwaar zal zijn. (een psychoterapeut kost toch al snel f100,- per uur en is een stuk minder effectief dan het bijwonen van een Santo Daime dienst)

Antwoord:
Deze opmerking is geheel voor de verantwoording van schrijver -Freud heeft destijds bijvoorbeeld de hypnose als therapie verlaten omdat hij van menning was dat mensen hun doelen zelfstandig moesten kunnen bereiken, zonder afhankelijkheid van hypnotiseur, therapeut of middel-

Ik hoop dat je mijn opmerkingen in overweging wilt nemen en eventueel op je website wil meenemen.

Antwoord:
bij deze 🙂

Er is helaas een hoop misverstand rond het gebruik van ayahuasca en Santo Daime en daar wil ik graag wat meer helderheid in helpen brengen.

Antwoord:
helemaal mee eens 🙂

Vriendelijke groeten, 


E.v.A.

Antwoord:
Ik vind het ook belangrijk om hier andere antwoorden dan alleen maar mijn antwoord te laten horen en hoop dat het aan de discussie bijdraagt dat ik de woorden van E.v.A> ook onveranderd doorgeef.

Notes:

*)entheogene stoffen
Stoffen die binnen godsdiensten gebruikt worden (vaak om het contact met godheden en/of geesten te verbeteren en/of hun boods
chappen beter te ‘verstaan’.
…terug naar de tekst [^>

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Tagged with: , , ,
Geplaatst in trippers
4 comments on “Lezer reactie Ayahuasca
 1. Joke Heemeijer schreef:

  Ik heb zelf nu 3x een Ayahuasca ritueel meegemaakt en ben er enorm door opgeknapt, ik kon erg pieken in mijn gevoel dit houdt in dat ik van het ene op het andere moment in een depressief gevoel kon schieten.
  Het pieken is nu opgeruimd, ik ervaar dit als een enorme ruimte binnen in mezelf en ben zeer dankbaar dat ik op deze manier rust in mijn leven heb gevonden.

  Leuk was het vooral niet, omdat ik geconfronteerd werd met mijn eigen zooi, al verschillende therapeuten gehad, maar zo confronterend als dit heb ik nog nooit meegemaakt echt een wow factor.

  Like

  • HansWest schreef:

   Ja het is wel neus op de feiten he? Ik ben heel benieuwd hoe lang de resultaten aanblijven. Dat is natuurlijk afhankelijk van dingen die je nu anders doet dan vroeger… Maar laat ik het niet te veel invullen… Wat zijn volgens jou de belangrijkste veranderingen door deze ceremonie die andere therapeuten niet meer jou konden bereiken? (kan me voorstellen dat je niet openbaar wilt antwoorden? event. email?)

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: