Kan je ‘verslaafd’ zijn aan agressie?

StopdeVerslaving - games of warQuestion:Verslaafd aan agressie? Dat lijkt toch wonderlijk…

Answer: Op het eerste gezicht misschien wel maar denk er eens iets langer over na. Als je een tendens hebt tot agressief gedrag dan heb je onderweg waarschijnlijk heel aardig leren vechten. De kans is redelijk dat daar nog al ‘overwinningsmomenten’ mee te behalen zijn. Het vechten op zich geeft ook een adrenaline rush en geeft even het gevoel extra sterk te zijn. De noodreacties van je lichaam laten je ook krachtig voelen (het nut van stress is dat je erg veel energie voelt als je tegenover een tijger staat). Bijkomend ‘voordeel’ is dat de vechter door al zijn/haar opgepompte boosheid in ieder geval niet meer in staat is om andere gevoelens te hebben. Als je aan het vechten bent dan moet je enorm in het hier-en-nu zijn en je hebt geen tijd voor vervelende herinneringen. Zoals we elders al zagen kan dat een factor zijn die de kans op verslaving vergroot, het verdringen van gevoelens en herinneringen.

Moet je het dan een agressieverslaving noemen? Nou misschien niet. Maar je ziet nog wel eens dat speed- en cocaïne verslaafden die niet naar de eventuele onderliggende redenen hebben gekeken van hun verslaving toch een soort rare schuif in hun leven ziet maken waarin zij vaak (fysiek of maatschappelijk) aan het vechten zijn. Ik denk dat de behoefte aan rush daarin meespeelt en krijg dan toch wel een soort cross-addiction herinnering.

Ellende


Zelfs “ellende” lijkt soms verslavend te kunnen werken. Ellende (met alle mogelijkheden om je daar weer uit te ‘vechten’) lijkt voor mensen soms best aantrekkelijk te zijn. Dat kan je makkelijk gaan zitten veroordelen als “dom” ofzo maar als je er wat beter naar kijkt…

Misschien kent u ook mensen die zichzelf eigenlijk alleen maar “goed” lijken te voelen als ze in de ellende zitten en op het moment dat het ze goed gaat dan lijkt het alsof ze dat gelijk weer ondermijnen.
En zo vreemd als het lijkt; stress maakt een hoop (bijnier) hormonen vrij. Net als [agressie] heeft stress een activerende uitwerking en geeft het een soort van ‘rush’. Nog even afgezien van het feit dat het de nodige gevolgen heeft voor de manier waarop andere mensen op zo iemand reageren is het voor sommige mensen een manier om zich ‘op te laden’. Mensen die ineens weer lijken op te bloeien als er dingen mislopen. In dat kader is het ook nog wel even vermeldenswaard dat dergelijke ‘voordelen van ellende’ kunnen voortkomen uit een onderliggende depressie. Soms voelen mensen zich depressief maar als ze dan weer actief in de shit zitten dan hebben ze toch ineens weer een hoop energie. Zo kan het de verschijningsvorm zijn van de verkapte depressie).

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Tagged with: , , , , ,
Geplaatst in cross-addiction, uppers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: