Het verschil tussen uitglijden en wegglijden

stopdeverslaving-bananenschilWe weten allemaal dat kunt wegglijden in een periode waarin gebruikt zonder veel eigen controle. Dat kan geleidelijk gaan, dat kan hard gaan en het kan starten met één enkele uitglijer: Om er nou voor te zorgen dat je niet jezelf achteraf gaat vertellen “dat het welk mee viel” is het verstandig om daar je eigen(!) idee over te vormen waar je ook op terug kan grijpen. Minstens vondt je op een bepaald moment dat het verschil tussen een uitglijder en een wegglijder jouw(!) 
idee is… en hoe jij zelf dat kan herkennen, en hoe anderen dat kunnen herkennen.

en ik heb het over uitglijden!..

dus per ongeluk!

en niet over “Kijk eens: een bananenschil op 15 meter… Dat wordt vallen!”

Het is over het algemeen verstandig om voor jezelf een duidelijk antwoord te geven op vragen als.

  • Wat is voor jou persoonlijk een “uitglijer“?
  • Wat is “wegglijden” in gebruik voor jou persoonlijk?

P.S.-je: het is heel verleidelijk om net na een terugval te zeggen dat iedere eenheid van gebruik een “terugval” is. “Er bestaan geen uitglijders, het is gelijk allemaal wegglijden!”

… dat vindt de omgeving heel geruststellend om te horen. Maar het is waarschijnlijk niet iets wat jij gaat volhouden als je dat niet werkelijk zo voelt

Als dat jouw eigen beslissing is om een niet-gebruiker te worden dan is dat een goede strategie. Maar als je dat uit schuldgevoel of schaamte-over-jouw-uitglijder doet naar buiten toe, dan keert dat zich telkens weer tegen je.

achteraf – vooraf

En natuurlijk geldt altijd: “achteraf is herkennen altijd makkelijker”.
Met name trouwens, als je van te voren duidelijk hebt gemaakt wat er te (h)erkennen valt. Dus schrijf eens op voor jezelf hoe je achteraf een uitglijder herkent en hoe het achteraf gszien verschilt van wegglijden in een verslaving.
Maar veel interessanter is natuurlijk in het kader van controle: hoe kan je vooraf het verschil herkennen?
Wat zijn de signalen dat het nog om een uitglijder gaat en wat zijn de signalen waar aan je kunt zien dat je begint weg te glijden…
…en wat betekent dit verschil voor jouw (nood)plannen?

Andere vragen-formulieren:


voor alle duidelijkheid!

nee!, niet iedere uitglijder hoeft uit te monden in wegglijden.
Als er maar genoeg tegenover staat dan is dat gewoon zeker niet altijd zo!
Maar omgekeerd start iedere periode van wegglijden (met alle schade die daarbij hoort) natuurlijk altijd wèl ergens met een eerste uitglijder…

Precies daarom is het verschil ook zo belangrijk! Om het zelf te weten voor zelf-controle. En zeker ook om het over te hebben met de mensen die jou bijstaan in de ontwenning, om allemaal vruchteloze discussies te voorkomen.

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Tagged with: , , , , , ,
Geplaatst in analyse van uitglijders, relapse integration, voorkomen van wegglijden
One comment on “Het verschil tussen uitglijden en wegglijden
  1. […] is belangrijk om te weten wat jouw triggers zijn. Als je ze herkent zal je cravings en relapses beter de baas kunnen. Hierbij een lijst van bekende triggers die verslavingen […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: