GHB (GammaHydroxyButyraat)

stopdeverslaving-ghb-flesje_en_sex

GHB (GammaHydroxyButyraat, ook wel genoemd: Liquid E, gamma hydroxy boterzuur) is bekend geworden als Date-Rape-Drug, Niet helmaal terecht want de zoutige smaak valt wel op als je het in iemands drankje gooit maar het heeft wel de als andere date rape drugs eenzelfde werking: het is een verdovende middel dat voor bewusteloosheid zorgt. Het wordt onder de vrij onzinnige naam ‘liquid extacy’ op de markt gebracht. Onzinnig omdat deze drug niets met XTC te maken heeft, het is juist een verdovingsmiddel dat na de eerste werking wel een “aangenaam opgewekt” na-effect geeft.

Het middel wordt regelmatig in de swingers-scene gebruikt juist doordat de seksuele remmingen wat weg kunnen vallen door GHB.

Tot 1990 werd dit middel onderzocht als narcosemiddel maar door de trage inwerking, de moeizame dosering en de lastige nawerking is het in onbruik geraakt.

Het is leuk om te gebruiken, de gedachteloze stroom waarop je makkelijk kan varen maar het is wel een drug waar je heel verantwoordelijk mee om moet gaan.

Afhankelijkheid en verslaving

Inmiddels is duidelijk  dat GHB een sterke afhankelijkheid kan laten ontstaan en het ellendige is dat er eigenlijk geen medicatie is om de werking over te nemen dius als je af moet kicken kan je dat eigenlijk alleen doen door te minderen op het middel waar je aan verslaafd bent: knap lastig!

Tolerantie/Gewenning

Er ontstaat tolerantie doordat het eigen GABA-systeem van het brein wordt geremd en je kunt je voorstellen dat het brein behoorlijk op hol kan slaan als de eigen rem van de hersenen het niet goed meer doet. De rust die je aanvankelijk voelde loopt steeds meer terug en uiteindelijk hebben regelmatig gebruikers alleen nog maar hazeslaapjes van een uur of drie voordat er weer gebruikt moet worden om rustig genoeg te worden om weer in slaap te vallen. Ik raad dan ook niet aan om deze drug lang uit te proberen (zie [risico’s]) omdat deze drug nogal wat ‘onhandige’ aspecten heeft.

Effecten

Korte termijn effecten

De effecten zijn lastig te voorspellen omdat deze drug erg verschillend kan uitwerken. De ‘werkzame’ dosering ligt namelijk vrij dicht onder de dosis die zelfs een coma kan veroorzaken.

In kleine hoeveelheden werkt het (seksueel) ontremmend. Het gevoel is ‘zweverig en prettig’. De werkingsduur is 3-4 uur maar daarna kan de gebruiker een helder en energiek gevoel hebben.

De kleine pupillen laten in een aantal gevallen makkelijk het GHB-gebruik herkennen.

Lange termijn effecten

Er is relatief weinig schade voor organen (lever nieren) omdat het geen toxische resten achterlaat. Het middel komt zelfs in een lichaamseigen vorm (in zeer beperkte hoeveelheden) wel voor. Maar doordat een aantal gebruikers in het ziekenhuis moest worden opgenomen doordat zij GHB in combinatie met alcohol hadden gebruikt. Daardoor heeft de inspectie van volksgezondheid dit middel laten verbieden (GHB valt dus niet onder de Opiumwet maar op de Wet op de Geneesmiddelen) maar zelfs de grondstoffen van deze stof worden in illegale laboratoria gemaakt.

Er zijn wel mensen die zeggen dat dit product een groeihormoon zou stimuleren. Dit is de reden waarom wordt het wel door bodybuilders werd gebruikt maar er zijn weinig reëele gegevens die deze claim zouden ondersteunen.

BELANGRIJK!

Risico’s: Als gezegd, een klein beetje te veel van deze drug maakt dat je bewusteloos kunt raken. Alcohol versterkt de werking en daardoor kan een ademstilstand ontstaan. Niet combineren dus.

Maar ook bij ‘normaal’ gebruik zijn er risico’s. Bijvoorbeeld nadat men lekker gedanst heeft zie je nog wel dat mensen ineens het bewustzijn verliezen en van hun kruk afvallen zodra zij gaan zitten.

Het verliezen van het bewustzijn is (zeker in combinatie met alcohol) erg gevaarlijk. Want u heeft vast ook wel een gehoord dat mensen voor een operatie meestal niet mogen eten. Als iemand bewusteloos gaat braken dan geeft dat al snel verstikking omdat zo iemand half bewusteloos het eigen braaksel inademt. Daar zijn al een paar mensen aan gestorven en daarom komt deze drug ook niet meer voor in het smart-shop circuit.

EHBO-kennis (en de aanwezigheid van iemand die ook nuchter genoeg is om deze kennis toe te passen) zijn dan ook eigenlijk wel vereisten als mensen op een verantwoorde manier met dit soort middelen willen experimenteren. Er zijn mensen die zweren bij een combinatie met XTC maar omdat zowel GHB als XTC in illegale laboratoria worden geproduceerd weet je eigenlijk niet echt hoeveel werkzame stof je inneemt. Ga dus niet hoog doseren.

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Tagged with: , , , , , , ,
Geplaatst in downers, middelen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: