6-flags model voor terugval analyse (02)

stopdeverslaving-sixflags-usaIn het denkmodelletje “3+2+1=Sixflags” tellen verschillende soorten van stress en verschillende soorten van verleiding bij elkaar op totdat er uiteindelijk een situatie is waarin terugval onvermijdelijk wordt. Omdat dit voor mensen soms een beetje ingewikkeld is zal ik wat voorbeeldjes geven.

Voorbeeldjes van optelsommen ter verduidelijking

Laat ik een paar voorbeeldjes geven die ik nogal eens tegenkom in de aanloop
van een terugval.

Wat te denken van langzaam oplopende vermoeidheid? Mensen slapen chronisch slecht of te weinig(3). Dan gaat er ergens nog iets mis en zij liggen een hele nacht te tobben(2) en raken meer en meer uitgeput. Uiteindelijk is er nog maar een kleine irritatie nodig die dag(1) die net de druppel is voor dat brein dat ondermijnd is door de langzaam insluipende vermoeidheid.

Of als we het toch over irritatie hebben, ook veel (veel!) voorkomend is ingeslikte irritatie. Na vijftig keer “laat ik me daar nou maar niet druk over maken” heb ik nog maar één nachtje slecht slapen nodig om door het lint te willen.

En van ingeslikte boosheid naar ingeslikt verdriet is het maar een klein stapje. Misschien is er een beetje een rotjeugd (2) en heb ik maar een herhaling van zo’n vijftig keer nodig waarin ik zeg: “laat ik me dat nou niet aantrekken, andere mensen hebben het veel erger”(2) en dan kan ik zo onuitgesproken verdrietig zijn dat ik ineens zo veel medelijden krijg met mezelf als ik mijn teen stoot(1)dat ik me niet meer aan de gedachte kan onttrekken dat “ik het nou toch wel verdiend heb”…

Bijna obligaat is ook de eenzaamheid(3). Niet makkelijk want door een verslaving die uit de hand liep zijn er vaak nogal eens wat contacten verzuurd. Toch zou ik graag een euro krijgen voor iedere terugval waarbij de treiterende eenzaamheid een rol speelde. Soms nog een beetje doorspekt met wat schuld en schaamte(2) waardoor iemand ook niet makkelijk meer naar de mensen toestapt die ooit vrienden waren… Dan heb je nog maar een zielige film nodig(1) van iemand die zijn eenzaamheid verdrinkt. Een euro? Met een eurocent per terugval zou ik nog een leven lang zwemmen in het geld! Hoe vaak ik het alleen al bij mijn klanten heb gehoord!

 

optelsom

Maar laat ik me niet verliezen in het geven van voorbeelden. U zult zelf wel snappen hoe het bij de aanloop naar terugvallen zit…

3 + 2 + 1 = 6-flags!

 

en dan over het tweede deel van dit zinnetje…

waarom kies ik voor “sixflags”?

Net als bij een achtbaan gaat het hard ineens na dat “point of no return”.
Eigenlijk bijna altijd nog wat harder dan je gedacht had…
…en ook echt niet meer te stoppen in eerste instantie!

Het enige dat je eigenlijk na het point of no return nog kunt doen is kijken of je het allemaal zo kort mogelijk kan laten duren.
Want anders dan bij een achtbaan is er tijdens een terugval natuurlijk wel een beetje de mogelijkheid om af te remmen. Of je af te laten remmen (Want je hoeft het niet alleen te doen).

Wat ik vaker gezegd heb: “het is niet dom om te vallen, het is jammer om te blijven liggen.”

Het is goed om te bedenken dat er uiteindelijk maar erg weinig mensen zijn die het zonder een enkele (terug)val lukt om te ontwennen. Dus zit niet de hele rit uit en trek aan de rem waar het je maar enigszins lukt.

Damage control

Stap uit wanneer je maar enigszins kan.
Het is niet zo dat je weer helemaal opnieuw begint.

Een uitglijder was een moment om van te leren. Je bent niet kwijt wat je voordien gedaan hebt, je moet het alleen waarschijnlijk wel aanvullen met een nieuwe les als je het in de toekomst wèl goed wilt laten gaan want als je hetzelfde kaartje koopt voor dezelfde ‘ride’…

Het is niet zo dat het “allemaal geen zin meer heeft”.

Als je een fles op hebt betekent dat niet dat je nou net zo goed een volgende fles kan halen om door te zuipen. Je kunt ook naar huis gaan en je roes uit gaan slapen. Als je één weekend ‘aan het gas bent gegaan’ dan betekent dat niet dat “het nou geen zin meer heeft” dat je “nou net zo goed de hele week door kunt gaan.” Je kunt de draad weer oppakken en mensen vragen om trots te zijn dat je het opnieuw weer oppaakt en niet alleen maar te kijken naar de uitglijders.

De les geleerd

Pak de draad weer op waar je hem hebt laten vallen. Kijk of je, juist als het nog vers is, eens of je kunt herkennen wat er nou eigenlijk is gebeurd. Kijk of er een les van te leren valt en wees trots op jezelf als je deze terugval mogelijk korter hebt laten duren dan de vorige.
Kijk naar de optelsom die blijkbaar te veel is geweest op dit moment. Te veel stress en/of te weinig support en/of te veel vermoeidheid en/of te veel moeten doen en/of te veel tegen moeten houden en/of te weinig positieve hoop en/of te weinig terechte angst… dat zijn er al meer dan zes als het allemaal “en” was…

En mocht ik je daarbij kunnen helpen neem dan even contact op via de contactpagina*

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Tagged with: , , ,
Geplaatst in voorkomen van wegglijden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: